Login

Register

FACEBOOKGOOGLE Create an Account
Retrieve Password
Back to login/register

Айн Ранд за младежи

От началото на 2017 г. Институтът за свободен капитализъм Атлас стартира обучителен курс за средните уилища от София с цел запознаването им с философията на Айн Ранд и с моралността на свободния капитализъм.

Преподавател на гимназистите ще бъде проф. Андрю Бърнстийн, гост-лектор по философия в Американския университет в Благоевград през учебната 2016-2017. Д-р Бърнстейн е гостуващ професор по философия в Marist College, преподавал е в Pace University и Marymount колеж (който го избира за учител на годината – 1995 г.). Често изнася лекции по философия на конференции из Съединените щати, Канада, Англия, Белгия, Норвегия, Хонконг и Бермудските острови. Проф. Бърнстийн е автор на редица книги по философски и литературни въпроси. Редовно изнася лекции в американски университети като Харвард, Станфорд, Военната академия в Уест Пойнт, Университета в Чикаго, и много други. На български е издадена книгата му „Капитализъм без граници“ (2012).

Чрез новелата на Айн Ранд „Химн“ (1936), проф. Бърнстийн ще обясни на младежите основните положения във философията на Айн Ранд. Те ще разберат, че рационалното мислене е фундаменталното средство за постигане на добър живот. Че умът не функционира под натиск, че само свободният човек твори и създава. Когато личността е потисната, рационалното мислене е задушено и следва тъмнината на варварщината.

Това потисничество на ума е изведено до краен предел в тоталитарния свят на «Химн», където дори думата «аз» е изхвърлена от езика. Индивидът не може да действа като индивид, не може дори да мисли за себе си като индивид, което означава, че е поробено не само тялото, но най-вече ума му. Но когато хората са свободни да мислят и да действат според убежденията си, когато съзнанието е освободено, Ренесансът и Просвещението са възможни. Свободата е свобода на ума. Потисничеството е потисничество над ума.

Курсът ще се нарича «Химн на разума и свободата» и ще се проведе в четири последователни съботи през март и април 2017 г. П По време на занималияната младежите ще бъдат запознати с разума като единствено средство за оцеляване на човека; какво са ценностите и от какви компоненти са съставени; какво е егоизъм и какво – саможертва; кое е правилното общество, в което човек може свободно да живее, да се развива и да просперира.

Четирите части на курса ще бъдат проведени на 18 март 2017,

Курса ще се проведе на 18 март 2017 лекцията в Интерпред, бул.Драган Цанков 36, зала 107 А

На  25 март 2017, 1 април 2017 и 7 април 2017 в  Българската търговско -промишлена палата на ул. Искър 9.

Българската търговско-промищлена палата е партньор на Института за свободен капитализъм „Атлас“ по този проект. 


февруари 16, 2017

0 responses on "Айн Ранд за младежи"

Leave a Message

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Институт за свободен капитализъм Атлас

Atlas Laissez Faire Institute - ALFIФорма за запитвания:

8 + 8 =
top
Copyright © 2016, Институт за свободен капитализъм "Атлас". При цитиране и препубликуване на статии от сайта позоваването на източника е задължително.
X