Login

Register

FACEBOOKGOOGLE Create an Account
Retrieve Password
Back to login/register

ДАНЪЧЕН ЦЕНЗ ДА ЗАМЕНИ УСЕДНАЛОСТТА ПРИ МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ!

По повод драмите с Изборния кодекс, разтресли политически „елит“, Институтът за свободен капитализъм „Атлас“ публично прави следното предложение: вместо да смятат месеците на пръсти, политиците да въведат своеобразен данъчен ценз, който да замени „уседналостта“ на местните избори. Гласът трябва да върви след собствеността! Всеки български гражданин с имот с платени данъци в страната, независиимо къде и откога живее някъде по света, трябва да има правото да гласува там, където е имотът му! Ако има 10 имота – да избере населеното място, където имотът му е най-ценен! Това далеч не е задължително да е мястото на паспортната му регистрация.

Въвеждането на изискване за платени данъци в съответното населено място ефективно би сложило край на порочната практика на изборните „екскурзии” и фалшивите регистрации при местните избори. Още повече, че фиктивната регистрация далеч не е безобидна. Тя е свързана с плащането на данъци, заплати и социални осигуровки, и отнема повече време да се анулира, отколкото да се направи. Да не говорим, че принуждава да нарушват закона не само паритйните кметове, но и ред други длъжностни лица. Вместо да правят фалшиви регистрации с помощта на „техните“ кметове по места, партиите, които искат да „преместят“ липсващите им за спечелване на избора в едно населено място гласове, да бъдат любезни да купуят реални имоти на „екскурзиантите“ , и да платят данъците на тези имоти! Според вас колко от тях ще го направят?

Правото на частна собственост, което е конституционно закрепено, не може да бъде нарушавано чрез закон. Всеобщото избирателно право включва възможността всеки да гласува там, където е собствеността му. Никой не е по-заинтересован от развитието на едно селище или квартал от хората, които вече са „гласували с парите си” за него, ставайки собственици на недвижим имот, дори когато живеят другаде. Действащото изборно законодателство напълно пренебрегва този фундаментален интерес.

Предложението на Институтът за радикален капитаилзъм „Атлас“ не ограничава нито едно съществуващо сега избирателно право на българските граждани, но им дава допълнителното право на още един избор. Нещо, което политиците мразят най-много…

август 25, 2016

0 responses on "ДАНЪЧЕН ЦЕНЗ ДА ЗАМЕНИ УСЕДНАЛОСТТА ПРИ МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ!"

Leave a Message

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Институт за свободен капитализъм Атлас

Atlas Laissez Faire Institute - ALFIФорма за запитвания:

3 + 8 =
top
Copyright © 2016, Институт за свободен капитализъм "Атлас". При цитиране и препубликуване на статии от сайта позоваването на източника е задължително.
X