• LOGIN
  • Нямате артикули в количката.

Login

Register

FACEBOOKGOOGLE Create an Account
Retrieve Password
Back to login/register

„Не“ на опитите да ограничат правото ни на сдружаване!

Институтът за свободен капитализъм „Атлас“ е сериозно обезпокоен от целенасочените опита на българските политици да обезличат и подчинят неправителствените организации. Такива опити се правят непрекъснато. Ще припомним само най-драстичните от тях.

На 22 януари 2015 Върховният касационен съд (ВКС) – Общото събрание на Търговска колегия, сезира Конституциония съд на Република България с искане за тълкуване на чл. 12, ал. 2 от Конституцията. Върховните съдии искаха да се уточни вида политическа дейност, присъща само на политическите партии, и забранена за гражданските сдружения. Тълкуването на термина „политическа дейност“ било необходимо на Търговската колегия на ВКС като ясен ориентир при регистрацията на гражданските сдружения. Член 12 от Конституцията гласи: „Сдруженията на гражданите, включително синдикалните, не могат да си поставят политически цели и да извършват политическа дейност, присъщи само на политическите партии“. Конституционният съд допусна питането, но още не е насрочил дело по него. Да се надяваме на здравия разум на членовете му.

На 9 август 2016 г. бяха обнародвани промени в Закона за съдебната власт, с които магистратите бяха задължени да декларират членството си в съсловни организации наред с членството в тайни организации, за да „се пресекат техни зависимости“. Това не направи решенията на съдии, прокурори и следователи по-независими, тоест, по -справедливи.

На 10 май 2017 май бе публикуван за обсъждане проект на нов Закон за мерките срещу изпирането на пари, според който юридическите лица с нестопанска цел бяха включени в разширен списък на организации, които „са ангажирани с дейности, за които е особено вероятно да бъдат използвани за целите на изпирането на пари или финансирането на тероризма“. За да не правят такива лоши неща неправителствените организации, законът задължи ДАНС да им изработи „примерни“ вътрешни правила със задължителни минимални стандарти. НПО-тата ще бъдат длъжни да идентифицират „действителния си собственик“, дарителите си – с лична карта или актуално състояние, произхода на средствата, които получават, и т.н. Този мракобесен закон още не е приет.

На 4 юли 2017 в парламента бе депозиран законопроект за ново изменение на Закона за съдебната власт, който предвижда редица забрани за финансиране на съсловните организации, различно от членски внос и дарения на членове. Той ограничава членството на съдии, прокурори и следователи в организации на други юристи, забранява на магистратите да извършват преподавателска или научна дейност, финансирана от „чужда държава или чуждестранно лице”, и т.н. Целта пак била да се гарантира независимостта на магистратите. На практика обаче мерките органичават финансирането на НПО-сектора от донорски програми, включително от такива на Европейския съюз.

Със сигурност всяка законова промяна, насочена срещу правото на гражданите на сдружаване, има предвид конкретен субект, който трябва да бъде неутрализиран. Втора година това е Съюзът на съдиите в България. Но може да бъде всяка неудобна на някой властимащ неправителствена организация.

Изброените законопроекти и поправки в закони са големи крачки назад към добре познатото ни комунистическо минало. Комунистите също започнаха с отнемане на политическите права на хората. После им отнеха собствеността – материален изразител на живота им. Накрая унижощиха физически интелектуалния и икономически елит на нацията.

Институтът за свободен капитализъм „Атлас“ категорично се противопоставя на опитите на дошли под строй от комунизма политици и прилежащите им законодателни и правоприлагащи органи да ограничават политическите ни права. Това, заедно с драстичния спад в политическото участие на гражданите – намаляващата избирателна активност, нежеланието за присъединяване към политическа партия, общата липса на интерес към вземането на решения, заклеймяването на всичко, свързано с политиката -, допринася за отслабването на демокрацията и може да доведе до замяната й с тоталитарно управление.

По-бързо, отколкото можем да си представим.

 

юли 6, 2017

0 responses on "„Не“ на опитите да ограничат правото ни на сдружаване!"

Leave a Message

Copyright © 2016, Институт за свободен капитализъм "Атлас". При цитиране и препубликуване на статии от сайта позоваването на източника е задължително.
X