Login

Register

FACEBOOKGOOGLE Create an Account
Retrieve Password
Back to login/register

ОЗДРАВЕТЕ ДЪРЖАВАТА И ПАЗАРА!

Официална позиция на Института да свободен капитализъм „Атлас“ по повод преговорите за съставяне на ново българско правителство

В контекста на проведените в България предрсрочни парламентарни избори експерти на Института за свободен капитализъм „Атлас“ предлагат на спечелилата изборите и самоопроделяще се като дясна политическа партия ГЕРБ кратък

План за икономическа и институционална модернизация на България

1. Фундаментално важно е в началото да се определи съотношението между „публични“, „частни“ и „смесени блага“. Например, 25/60/15 или някакво друго, като в нарочен списък се опишат най-важните конкретни блага, влизащи в 3-те групи блага. В „публичните“ да влизат само и единствено опазване на националната и вътрешна сигурност, законността и безмилостната борба с престъпността. Така ще са ясни задълженията на държавата, които тя поема към своите граждани, както и отношенията между пазар и държава.

2. След това държавните разходи да се лимитират като част от БВП в процент, който е равен на процента на публичните блага, вкл. и държавния дял в „смесените“, определени по-горе. Този процент не трябва да надхвърля 30% от БВП.

3. Държавата безусловно поема задължението да не допуска бюджетен дефицит в дейността си.

4. Оздравяване на пазарите чрез:

 • Безкомпромисна битка с икономически престъпления от всякакъв вид – кражба на собственост, контрабанда, изнудване, рекет, данъчни и други документални и киберизмами, явни или скрити картелни споразумения и т.н. Максимално бързо разследване и увеличаване размера на санкциите за виновните субекти;
 • Радикална правосъдна реформа, гарантираща справедливост за всички
 • Стимулиране на конкуренцията и драстични санкции за изкуствено създадените монополи
 • Рязко намаляване на взаимната задлъжнялост на пазара
 • Строг контрол над формални фирмени преобразувания, които целят скрито прехвърляне на дългове, прикриване на реална собственост и отговорности, участия в схеми за пране на пари и др.
 • Освобождаване на пазара от вменени му по идеологически причини неприсъщи социални и политически функции
 • Включване на гражданското общество и излъчени от него представители в битката за оздравяването на пазарите като партньори на бизнеса и държавата.

 

5. Оздравяване на държавата чрез:

 • Строги парична и фискална политики – паричен съвет с естествена еволюция към влизане в еврозоната, нулев бюджетен дефицит, спазване на европравилата за допустимо ниво на държавния дълг и т.н.
 • Безусловен отказ от държавна помощ, пряка или косвена, за бизнес-проекти
 • Забрана на държавата да сключва всякакви сделки с офшорни дружества – държавни поръчки, публично-частни партньорства (ПЧП), инвестиции, приватизации, еврофинансиране, концесиониране и т.н.
 • Нов мениджмънт на държавната собственост в икономиката, вкл. предаване на управлението на държавните компании чрез публично проведени конкурси на частни фирми
 • Създаване на публична компания за управление на миноритарните държавни дялове в собствеността и възлагането и за управление също на частна фирма, подбрана чрез прозрачен конкурс
 • Ежегоден отчет от държавата за сключените държавни поръчки, финансирани с евросредства проекти, концесии, приватизации, ПЧП и т.н.
 • Безмилостна битка с корупцията и прането на пари – с нови закони, нови съдилища, нови органи и нови хора
 • Отстраняване от държавната власт – централна и местна, на всички лица, имащи и имали свой собствен, вкл. и на свързани с тях лица, бизнес по време на заемането на държавни длъжности
 • Радикална административна реформа
 • Ускорено изграждане на „електронното правителство“

 

За да се случи всичко това, е необходима силна институционална и обществено-политическа подкрепа на предлаганите мерки. Фундаментално важно е да бъда осигурена и подкрепата на ЕС в политически, експертен и финансов план.

Силно препоръчително е да се формира специален екип към правителството, на който да се възложи подготовката на конкретните управленски решения, и който да гарантира качество и професионализъм при реализацията на съответните политики, проекти и планове за икономическа и институционална модернизация на България.

София, 4 април 2017 г.

 

април 4, 2017

0 responses on "ОЗДРАВЕТЕ ДЪРЖАВАТА И ПАЗАРА!"

Leave a Message

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Институт за свободен капитализъм Атлас

Atlas Laissez Faire Institute - ALFIФорма за запитвания:

2 + 3 =
top
Copyright © 2016, Институт за свободен капитализъм "Атлас". При цитиране и препубликуване на статии от сайта позоваването на източника е задължително.
X