• LOGIN
  • Нямате артикули в количката.

Login

Register

FACEBOOKGOOGLE Create an Account
Retrieve Password
Back to login/register

ОЧАКВАМЕ ДОБРО УРАВЛЕНИЕ!

Третият кабинет на ГЕРБ е вече факт. Всеки българин, независимо дали е гласувал за партиите от управляващата коалиция или не, иска и заслужава едно – добро управление.

Доброто управление е основно дясно послание, което означава институциите да изпълняват функциите си прозрачно и некорумпирано, отчитайки се пред избирателите и подчинени на върховенството на закона. Тъй като са нови и непознати за повечето български политици, ще обясним съдържанието на тези понятия.

 

  • отчетност – означава разграничаване на политически от административни функции
  • прозрачност – означава предоставяне на ясно, пълна и своевременна  информация относно стратегията, оценките, решенията, свързани с водената от правителството политика
  • некорумпираност – означава пълна информация за личното състояние на политиците и финансирането на изборните кампании на партиите
  • върховенство на закона – управлението да се води според законите и всеки гражданин, засегнат от някое управленско решение, да може да оспори законността му пред съд, ръководен от независим съдия.

 

В крайна сметка българската демокрация зависи от доброто управление. То единствено може да създаде доверие и уважение към правителството и неговите институции, но изисква цялостна реформа на политическата система, за да бъде промяната необратима.

 

Доброто управление може да бъде постигнато чрез промяна на политиките и поведението в следните области:

 

  • избирателен процес и процедури – да могат да се „проследят парите”, за да се попречи на сивата икономика – чрез криене на данъци, нагласени обществени поръчки, държавни субсидии и чуждестранни инвестиции- , да финансира политическия процес. Да е ясно кой на кого какви средства предоставя.

 

  • държавна администрация и административни услуги – да не се преминава границата между политика и администрация, като ясно се разграничат политически и административни, политически и управленски, управленски и административни функции.

 

  • контрол и регулиране на държавните институции – да се преработят очевидно дефектните данъчни, митнически и акцизни закони, които не се прилагат еднакво и справедливо спрямо всички членове на обществото и така подхранват корупцията

Отчетното, прозрачно и отговорно, т.е., доброто управление, може да бъде постигнато единствено чрез ангажимент на политическите лидери в изброените по-горе области, и постоянен контрол от страна на гражданите върху тях.

 

София, 4 май 2017

 

 

май 3, 2017

0 responses on "ОЧАКВАМЕ ДОБРО УРАВЛЕНИЕ!"

Leave a Message

Copyright © 2016, Институт за свободен капитализъм "Атлас". При цитиране и препубликуване на статии от сайта позоваването на източника е задължително.
X