Login

Register

FACEBOOKGOOGLE Create an Account
Retrieve Password
Back to login/register

„НЕ!“ НА ПАРТИЗАНЩИНАТА В СМЕТНАТА ПАЛАТА!

Институтът за свободен капитализъм „Атлас“ остро осъжда внесения на 12 февруари 2014 г. от БСП и ДПС законопроект за промени в Закона за Сметната палата, който предвижда Сметна палата да се върне към колективната форма на управление с ръководство от 9 души, избирани на партийно-квотен принцип. Те трябва да заменят сегашния колегиален орган, състоящ се от председател и двама заместник-председатели.

Конкретни критики на дейността на Сметната палата от януари 2012 г. (когато влезе в сила новият закон), до февруари 2014 г. липсват. Аргументите, с които се обосновава бъдещата промяна, са несъстоятелни от юридическа и абсурдни от политическа гледна точка. Със свое Решение 5 от 2011 г. Конституционният съд потвърди колективния характер на Сметната палата. Твърдението пък, че „структура на Сметна палата с главен одитор начело била характерна предимно за страни с монархическа форма на управление“, просто не заслужава коментар. Очевидно е, че мотивите на законопроекта са непрофесионални и демагогски, а приемането им ще доведе не до подобряване на дейността на институцията, а до нейното партизиране.

Управляващите не крият, че искат да върнат отменения Закон за Сметната палата от 2001 г., който даваше превес на партийно-политическото за сметка на професионалното начало в действията на генералния одитор на държавата. Това, което спестяват на обществото обаче е, че по този начин в Сметната палата ще влязат партийни секретари, а тя самата ще възстанови статута си на лакей на управляващите и на орган за репресии срещу политическите им противници.

Предложените промени предвиждат премахване на изискванията за специализиран, свързан с одита стаж, на членовете на палатата. Вече ще е достатъчно те да имат 10-годишен общ юридически или икономически стаж, а председателят – 15-годишен общ стаж. Законопроектът премахва като одитни ръководители и директорите-професионалисти, за които сега действащият закон изисква 7-годишен специализиран опит. Това широко отваря вратите за откровено партийни и шуробаджанашки назначения в институцията.

Възстановяването на териториалните подразделения на Сметната палата ще позволи на одитираните кметове, областни управители и други местни феодали, сами да си пишат докладите с „квалифицираната помощ” на изцяло зависимите от тях местни одитори. Това ще превърне „новата“ Сметната палата в ерзац на комунистическия Комитет за държавен и народен контрол, а нейният нов председател – в наследник на Георги Атанасов, който преди да стане последния комунистически премиер на Народна република България, оглавяваше именно Комитета за държавен и народен контрол.

С новите изисквания за заемане на поста сегашното парламентарно мнозинство прави поредният „закон за наш човек“. Този човек най-вероятно ще е сегашният председател на Бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев. Начинът, по който се осъществява бъдещето му ново назначение, повтаря в детайли действията на управляващите при назначението на Делян Пеевски за председател на ДАНС.

Очакваме и същата обществена реакция.

Институт за свободен капитализъм „Атлас“
София,15 февруари 2014 г.

август 24, 2016

0 responses on "„НЕ!“ НА ПАРТИЗАНЩИНАТА В СМЕТНАТА ПАЛАТА!"

Leave a Message

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Институт за свободен капитализъм Атлас

Atlas Laissez Faire Institute - ALFIФорма за запитвания:

6 + 4 =
top
Copyright © 2016, Институт за свободен капитализъм "Атлас". При цитиране и препубликуване на статии от сайта позоваването на източника е задължително.
X