Login

Register

FACEBOOKGOOGLE Create an Account
Retrieve Password
Back to login/register

НЕ ПЛАЩАЙТЕ ПОДКУПИ ЧРЕЗ БЮДЖЕТА!

Позиция на Института за свободен капитализъм „Атлас” по повод намерението на правителството да актуализира Бюджет 2013

Институтът за свободен капитализъм „Атлас” е категорично против Бюджет 2013 да се актуализира без широк обществен дебат, особено на фона на продължаващата 20 дни политическа криза и ниския кредит на доверие към правителството.

Увеличението на планирания бюджетен дефицит е абсурдно на фона на данните за изпълнението на консолидираната фискална програма към края на май 2013, които показват, че хазната е на излишък. Твърденията на финансовия министър, че годишните приходи ще изостанат спрямо планираните, не са подкрепени от никакви факти: към края на май 2013 г. ръстът на постъпленията по консолидираната фискална програма (7.2% на годишна база) съответства на планирания за цялата година ръст (6.2 на сто).

Най-вероятната причина за актуализация на финансовата рамка е намерението на управляващото парламентарно мнозинство да възвърне част от загубените си политически позиции чрез увеличение на разходната част на бюджета.

Правителството възнамерява да раздаде тези пари на определени групи от българското население – пенсионери, социално слаби, млади майки, военни, и др. , с една- единствена цел: да ги мотивира да гласуват за партиите от сегашното управляващо мнозинство. Без да постигне никакъв социален ефект, този институционализиран подкуп ще доведе до ново разделение на българското общество.

Още по-тревожен е начинът, по който ще бъде осигурена сумата от 1 млрд. лв, с която по неофициална информация управляващите възнамеряват да актуализират бюджета за тази година. При стагнираща икономика и фискален резерв на санитарния минимум социалните плащания могат да бъдат увеличени и цената на електричеството за бита – намалена , единствено чрез нови емисии държавни ценни книжа. Това ще увеличи дълговото бреме на страната, което в момента по официални данни е 18% от брутния вътрешен продукт (БВП). Ако обаче се прибавят заемите на държавните и общински фирми и банки, задлъжнялостта на правителството ще надхвърли 30 на сто от БВП. При липсата на реформи в ключови за икономиката сектори, актуализацията на бюджета ще доведе до по-нисък растеж, който ще увеличи бюджетния дефицит и дълга и ще изправи България пред ситуация, много подобна на тази, в която изпадна Гърция.

Ако планираните бюджетни приходи все пак не бъдат събрани, Институтът за свободен капитализъм „Атлас” настоява бюджетните разходи да се намалят в съответствие с изоставането на приходите. Тогава правителството трябва да закрие и/или приватизиpа губещитe държавни компании и драстично да орeжe субсидиите за редица сектори. Със сигурност значително ще трябва да съкрати и държавната администрация.

Подкупът не може да му купи нито компетентност, нито народна любов.

Институт за свободен капитализъм „Атлас“
София, 3 юли 2013 г.

август 24, 2016

0 responses on "НЕ ПЛАЩАЙТЕ ПОДКУПИ ЧРЕЗ БЮДЖЕТА!"

Leave a Message

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Институт за свободен капитализъм Атлас

Atlas Laissez Faire Institute - ALFIФорма за запитвания:

2 + 3 =
top
Copyright © 2016, Институт за свободен капитализъм "Атлас". При цитиране и препубликуване на статии от сайта позоваването на източника е задължително.
X