Login

Register

FACEBOOKGOOGLE Create an Account
Retrieve Password
Back to login/register

Проект „Провери предпоставките си“

„В същността и природата на съществуването противоречията не могат да съществуват. Ако решите, че сте се натъкнали на противоречие, проверете предпоставките си и ще откриете, че една от тях е погрешна“.

Това пише Айн Ранд в опус-магнума си „Атлас изправи рамене“. Противоречията не са част от обективната реалност, а категория на познанието и отразяват грешки в познавателния процес. Тези грешки могат да възникнат както при формирането на понятия, така и при извеждането на умозаключаването.

Поради своето естество, анализите на обществените явления и теориите, осмислящи обществото (идеологиите), са изключително податливи на противоречия (грешки) и често водят до катастрофални последици, както за обществото като цяло, така и за отделния индивид. В крайна сметка, генезисът на отрицателните резултати от прилагането от една идеология или политика винаги може да се проследи до грешки в познанието (противоречия в основополагащите предпоставки от които идеологията или политиката произтича и/или нелогични изводи) или, което е още по-лошо, от отказ от прилагането на принципите на рационалния разум.

Следвайки правилото на обективизма, че към анализа на индивида и обществото трябва да се подхожда със същата безпристрастност и желязна логика, както към анализа на физическия свят,

ие от Института за свободен капитализъм „Атлас“, решихме да приложим тези принципи на анализ към редица казуси от съвременната политика, икономика и философия. През ноември 2018 стартира поредицата ни от дискусии, чиято цел е да разкрие противоречията в предпоставките, довели до грешки и изкривявания в разбирането на понятия и явления като разума и чувствата, равенството и неравенството, ценностите и прагматизма, глобализацията и патриотизма. Нарекохме тази поредица „Провери предпоставките си“.

Първата дискусия от поредицата  е „ Глобализъм срещу патриотизъм“. Подсказа ни я американският президент Доналд Тръмп в речта си пред ООН на 26 септември 2018.

Дискусията ще се състои на 14 ноември 2018 от 18 до 20 ч. в зала Г-8 в София.

 

Информация и записване за участие в събитието https://www.facebook.com/events/1166093666900550/

октомври 19, 2018

0 responses on "Проект „Провери предпоставките си“"

Leave a Message

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Институт за свободен капитализъм Атлас

Atlas Laissez Faire Institute - ALFIФорма за запитвания:

2 + 3 =
top
Copyright © 2016, Институт за свободен капитализъм "Атлас". При цитиране и препубликуване на статии от сайта позоваването на източника е задължително.
X