Login

Register

FACEBOOKGOOGLE Create an Account
Retrieve Password
Back to login/register

Адам Смит Въведение

АДАМ СМИТ Въведение

Издател: Институт за радикален капитализъм „Атлас”

Превод: Марияна Мелнишка

Година на издаване: 2010

Брой страници: 112

Цена: 9 лв.

ISBN 954-978-92618-2-0

Най-доброто публикувано досега въведение към творчеството на Адам Смит. На 112 страници директорът на Лондонския институт „Адам Смит” Имън Бътлър дава на просветения български читател синтезирана и в същото време задълбочена представа за двата основни труда на Смит – „Богатството на нациите” и „Теория на моралните чувства”, в които той се опитва да установи до каква степен човешките същества действат от личен интерес, за да съжителстват хармонично (моралния аспект на живота), и продуктивно (икономическата страна на живота).

Смит пръв разкрива същинските  мотиви, движещи човешкото общество – нашите естествени инстинкти. Свободата и личният интерес не водят до хаос, а напротив: насочвани сякаш от „невидима ръка”,  създават ред и съгласие. Преминавайки от описание на процесите към тяхното анализиране, Адам Смит прави първата крачка към полагане на основите на новата наука за икономиката (икономикс), твърди Имън Бътлър.

Последните двеста години дават много примери как автори, познаващи всичко, достигнато в икономическата наука за две столетия,  продължават успешно да ползват и да се позовават на произведенията на Адам Смит.

април 10, 2009

0 responses on "Адам Смит Въведение"

Leave a Message

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Институт за свободен капитализъм Атлас

Atlas Laissez Faire Institute - ALFIФорма за запитвания:

5 + 6 =
top
Copyright © 2016, Институт за свободен капитализъм "Атлас". При цитиране и препубликуване на статии от сайта позоваването на източника е задължително.
X