• LOGIN
  • Нямате артикули в количката.

Login

Register

FACEBOOKGOOGLE Create an Account
Retrieve Password
Back to login/register

И „чавизмът“ падна!

И „чавизмът“ падна!

Институт за свободен капитализъм „Атлас“

 

Единната социалистическа партия на Венецуела (ЕСПВ) загуби катастрофално изборите за парламент на 6 декември 2015. Така се срути и „социализмът на 21 век“, дошъл на власт през 1998 г. с мащабна социална програма и чести атаки срещу „крадливия“ бизнес елит. В неделя седемнадесетгодишният кошмар в една от най-богатите на петрол страни в света най-после свърши.

Благодарение на покойния президент на Венецуела Уго Чавес страната се превърна в нарицателен образ за латиноамериканския социализъм. И този образ никак не е благовиден. Инфлацията във Венецуела от години не пада под 20%. Когато Чавес прие през 1998 г. президентския пост, държавният дълг на страната беше 38% от БВП, през 2013 г. достигна 71%. Под управлението на бившия подполковник Венецуела се превърна в най-корумпираната държава в Латинска Америка. Огромен ръст отбелязаха престъпността и насилието. През 2013 година във Венецуела е имало 73 убийства на всеки 100 000 души. Това е два пъти повече, отколкото в Колумбия и три пъти повече, отколкото в Бразилия и Мексико.

През януари 2014 седмици хлябът бе поредната стока, която изчезна от магазините във Венецуела. Страната се изправи пред сериозна хранителна криза заради липсата на пшеничено брашно, на което правителството е най-големият вносител. Заради стачка на работници в държавната мелнична компания, няколко месеца страната не произвеждаше брашно.

През ноември 2013 година правителството на президента социалист Николас Мадуро “окупира” верига магазини за техника, претендирайки, че се бори срещу мафията на едрите търговци, която задушава икономиката. При акцията властите арестуваха няколко мениджъри на пететажен магазин с 500 служители. Правителството изпрати войници в магазините и принуди компанията да продава стоката си на по-ниски, „народни“ цени.

През есента на 2013 г. полетите във Венецуела бяха резервирани за месеци напред. Така венецуелците се опитваха да надхитрят строгия контрол над достъпа до валута в страната, наложен от покойния лидер на „Боливарската революция“ Уго Чавес. Благодарение на този контрол разликата между официалния обменен курс и този на черния пазар достигна 7 пъти . Властите наложиха строги ограничения за това кой и колко от „евтините“ долари може да купува, но венецуелците се възползваха от вратичката, позволяваща при показване на валиден самолетен билет да купиш до 3000 долара по официалния курс. Появиха се полети „от Каракас до Каракас“. Когато изобщо излитаха от венецуелската столица, самолетите бяха полупразни.

През май 2013 година свършиха и запасите от вино, предназначено за църковни служби. Кризата започна, след като единственият производител на църковно вино в страната заяви, че прекратява производството заради трудности с доставките на горива – абсолютен парадокс с в страна – световен производител на петрол. Католическата църква се обърна към правителството с молба да отпусне валута за покупка на вино от чужбина. Според президента Николас Мадуро компанията-производител искала да дестабилизира правителството. „Това е просто поредният заговор на буржоазията“, заяви Мадуро, който продължава политиката на предшественика си Чавес за държавен контрол над частния бизнес.

В резултат през септември 2013 венецуелската държавна агенция за контрол на цените временно пое контрола над фабрика за производство на тоалетна хартия в опит да гарантира стабилни доставки . Държавата окупира една от фабриките на производителя на хартия „Манпа“ за 15 дни, като войски на националната гвардия „охраняваха съоръженията“, а офицери следяха за производството и разпространението на дефицитния продукт. Така те изпълняваха задължението на държавата да гарантира стабилни доставки на основни стоки за населението. Разбира се, за поредния недостиг бяха обвинени алчните частници, които, като „нарушавали правото на достъп“ до тези продукти, саботирали социалистическите основи на управлението.

Пак алчните частници го и свалиха, ако се съди по думите на все-още-президента Николас Мадуро, който оправда поражението с „икономическата война“,която „паразитиращата буржоазия“ и „дивият капитализъм“ водят срещу венецуелската революция.
Очевидно капитализмът и четирите годишни времена са врагове на всеки социализъм.

декември 20, 2015

0 responses on "И "чавизмът" падна!"

Leave a Message

Copyright © 2016, Институт за свободен капитализъм "Атлас". При цитиране и препубликуване на статии от сайта позоваването на източника е задължително.
X