Login

Register

FACEBOOKGOOGLE Create an Account
Retrieve Password
Back to login/register

Икономическите санкции срещу Русия са ефикасни, но не са достатъчни

Икономическите санкции срещу Русия са ефикасни, но не са достатъчни

Институт за свободен капитализъм „Атлас”

 

До този извод стигна студентски изследователски екип на Нортууд Юнивърсити – САЩ в състав: Стивън Чечини, Тони Сиера и Салик Гилмудтинов, под ръководството на проф. Алекс Токарев. Изследването бе проведено през април – май 2015 г. по поръчка на Института за свободен капитализъм „Атлас“

През изминалата година руската икономика пострада едновременно от западните санкции и от рязкото спадане на цената на петрола (един от основните източници за пълнене на федералния бюджет). В съчетание с монетарната политика на страната, това доведе до сериозно разклащане на националната валута. Рублата, понастоящем една от 10-те най-нестабилни парични единици в света, е загубила над половината от стойността си на международните пазари през 2014-та година, а инфлацията в Русия е двуцифрена.

Централната банка повиши рязко лихвите по рефинансиране на стари задължения (от 8% на 17%), саботирайки редица бизнес проекти и убивайки и малкото останал предприемачески оптимизъм – особено в строителството. Доверието към местните банки е разклатено, а много млади семейства вече не виждат никаква възможност да придобият собствено жилище.

Средната класа (нараствала от началото на този век) започва да се топи, а неуправляемото поскъпване на храните сериозно засяга по-бедните жители. Редица вносни стоки сега се намират само на черния пазар, ценовият контрол изпразва рафтовете на много магазини, а нарастваща част от населението се пренасочва към по-нискокачествени продукти. Фирми банкрутират, а с това растат безработицата и престъпността.

По-големите корпорации свиват дейността си в Русия не само под натиска на финансовите санкции, но и поради повишения политически риск и реални разходи за погасяване на дългове към западни банки. Автомобилните гиганти Опел и Шевролет затварят заводите си в Санкт Петербург, а Кока-Кола преустановява дейността си в Новосибирск.

За да затвърдим мрачните прогнози, трябва да отчетем и факта, че до няколко години се очаква масово излизане от затворите на огромен брой професионални бандити с дълги присъди от годините непосредствено след разпада на Съветския Съюз. Правителството води настървена кампания (включително и чрез медиите) за замяна на вносните стоки (все по-недостъпни поради санкциите и растящите цени), с родни заместители. Подобни политически мерки, разбира се, водят до растяща корупция, причиняват затруднения на по–малките фирми, които не са добре поставени пред руската бюрокрация, и увеличаване ролята на местните олигарси.

Анализатори твърдят, че сега е подходящият момент да се извиват ефективно ръцете на Путин и да се постигне мирно разрешение на конфликта в Украйна. Руското правителство набира половината от приходите си чрез износ на енергийни продукти, чиято цена от няколко месеца е необичайно ниска. Кредитният рейтинг на страната е съсипан, а икономиката навлиза във все по-дълбока рецесия. Свиването на производството е 2% за първата четвърт на годината. До Коледа се очаква да достигне 6% .

Част от санкциите подкопават възможността на големи руски компании да ползват дългосрочни кредити от европейски и американски банки. Силно потърпевши са ключови финансови, индустриални и търговски институции като държавната Внешекономбанк, най-голямата банка Сбербанк и оръжейния гигант Ростех. В енергийния сектор санкциите пречат на западни фирми да участват в проучването и разработката на петролни находища в крайбрежните и арктически зони. Политически и икономически групировки, тясно свързани с Путин, са загубили правото си да пътуват до важни за тях дестинации, както и да ползват значителен процент от средствата си, депозирани в чужбина.

Въпреки всичко изброено, става все по-ясно, че натискат над Русия е твърде ограничен, за да притесни управляващите. Голяма част от затрудненията са резултат предимно на движения в цените на световните пазари, които могат да се обърнат и да заздравят позициите на Кремъл. В същото време много европейски правителства не желаят да задълбочат и разширят обхвата на санкциите. Поради силната зависимост на западните икономики от вноса на руски петрол и газ, все по-често се получава разнобой в позициите на водещи политици. Засилва се съпротивата срещу санкциите от страна на Австрия, Италия, Унгария, Чехия, Словакия, Кипър. Френският президент-социалист Франсоа Оланд открито заявява, че кризата в Русия е лоша новина за Европа и че наказателните политики трябва да спрат възможно най-бързо.
Към момента няма абсолютно никакви индикации, че решимостта на руските лидери да преследват това, което смятат за техен национален интерес, е разколебана. Путин се радва на огромна популярност в Русия и твърди, че понякога е нужно да останеш сам срещу всички, за да докажеш, че си прав. Премиерът Медведев прави планове за дългосрочно настройване на руската икономика към ситуация на външен натиск и ниски енергийни цени, и открито изразява оптимизъм, че страната има потенциал и исторически опит да оцелява при подобни обстоятелства.

Пропагандната машина на Кремъл успешно пренасочва недоволството от икономическите трудности на обикновените руснаци в посока Вашингтон и Брюксел. Москва не изглежда притеснена от факта, че намесата й в Украйна носи големи финансови загуби. За правителството в случая са важни предимно политическите дивиденти, а такива не липсват в страна, в която огромни маси хора все още въздишат по „славното минало“ на Съветския Съюз. Като умел манипулатор на националистическите движения, Путин не се вълнува от икономически сметки, а се готви да управлява до живот, без значение дали пряко или чрез подставени лица.

Следва продължение!

Източници:

http://www.bloomberg.com/news/articles/2014-12-22/apple-boosts-iphone-pr…

http://www.wsj.com/articles/sanctions-against-russia-hinge-on-implementa…

http://www.wsj.com/articles/russias-economic-outlook-worse-than-thought-…

http://www.voxeu.org/article/oil-prices-and-value-oil-currencies

http://expert.ru/siberia/2014/21/vyizhali-vse-soki/

http://www.banki.ru/wikibank/klyuchevaya_stavka/

 

май 25, 2015

0 responses on "Икономическите санкции срещу Русия са ефикасни, но не са достатъчни"

Leave a Message

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Институт за свободен капитализъм Атлас

Atlas Laissez Faire Institute - ALFIФорма за запитвания:

2 + 8 =
top
Copyright © 2016, Институт за свободен капитализъм "Атлас". При цитиране и препубликуване на статии от сайта позоваването на източника е задължително.
X