Login

Register

FACEBOOKGOOGLE Create an Account
Retrieve Password
Back to login/register

Капиталите бягат от Социалистическите американски щати 

Капиталите бягат от Социалистическите американски щати 

Алекс Бърнс

 

Вероятно сте чували как емблематични американски компании като „Кока-Кола“ сменят националната си идентичност. Това е обичайна практика в Съединените Щати, където местни корпорации купуват или се сливат с чуждестранни фирми, за да избегнат тежко данъчно облагане. По този начин „Бъргър Кинг“ закупуват известната верига за понички „Тим Хортон“ и стават канадска компания. Свръхусложнената данъчна система в Америка принуждава все повече местни предприемачи да правят подобни позволени от закона маневри и да местят седалищата на фирмите си в страни с по-благоприятен бизнес климат. Всички осъзнават вредата от високите корпоративни данъци, които забавят растежа на бизнеса и свиват данъчните приходи – но реформата в тази сфера изглежда почти невъзможна в силно поляризирания Конгрес, особено като се има предвид неумението на Обама да води конструктивен диалог с опозицията.

Американската система за облагане на корпорациите е неефикасна по няколко причини. Федералното правителство прибира 35%, които нарастват до 39%, когато включим щатските данъци. Това е една от най-високите тежести в света – значително над средното ниво от 22.6%. Дори когато се коригират данните с цел отчитане на големината на отделните икономики, средната стойност в световен мащаб е 30.6%. Това поставя компаниите, базирани в Съединените Щати, в много неблагоприятна позиция. Факт е, че в комплексните данъчни правила има множество вратички, но дори отчитайки тези възможности да се намалят ефективните тежести, проблемите остават. Търсенето и прилагането на тактики, които смъкват дължимия корпоративен данък, водят до неефикасно и непродуктивно използване на фирмените ресурси. Освен това поставят по-малките бизнеси в неизгодно положение спрямо големите корпорации и чуждестранни конкуренти.

Една от най-вредните черти на американската данъчна система е облагането на корпорациите, които се осмелят да върнат в Съединените Щати част от печалбата, изкарана в чужбина. Така например, преди седалището на „Бъргър Кинг“ да бъде преместено на север, на компанията се налагаше да плаща разликата между 26%, дължими в Канада, и 39% в Америка – 13% наказателна тежест за репатриране на печалби. Както може да се очаква, тези безумни правила отблъскват огромни инвестиции, намалявайки възможни иновации, понижаващи разходите, разкриване на нови и по-добри работни места и икономически растеж. Според сп. „Икономист“, загубите за Америка са от порядъка на $2.1 трилиона.

В същото време повечето страни по света имат териториална данъчна система, която, в търсене на по-висока ефикасност, позволява на предприемачите да прехвърлят капитали между клоновете си без допълнителни тежести. В допълнение с по-ниското ниво на облагане, тези предимства принудиха в годините множество американски фирми да се пререгистрират в чужбина. Някога това беше обикновено местене на хартия и – с изключение на понижените данъчни приходи – не водеше до сериозни загуби за американците от изтичане на капитал и работни места. Анти-бизнес реториката на Обама и наказателните акции на администрацията му в последните години промениха това положение. Като местят централите и главните си мениджъри в чужбина, все повече американски компании полагат допълнителни усилия да убедят бюрократите, че целта им не е просто да избягат от данъчните. С това и загубите за американската икономика нарастват застрашително.

Освен Канада, много европейски страни с ниски данъци стават популярни дестинации за американския капитал. Великобритания например, с териториална система и 19% ставка, успя да привлече много новосляти фирми. Както всеки икономически неграмотен политик и бюрократ, Обама отговори със затягане на правилата в опит да направи по-трудно бягството на фирми. Вместо желания ефект, тези мерки само увеличават негативните настроения сред предприемчивите американци и ускоряват изтичането на инвестиции от страната им.

Решението е просто, но за целта, вместо от юристи, излизащи от покварените от социалистически идеи университети от „Бръшляновата лига”, правителството трябва да се управлява от класически либерални икономисти.

Данъчната система в Америка трябва да се преработи радикално и да се отстранят истинските причини за бягството на фирми. Намаляване на данъчните ставки, премахване на множеството вратички, изкривяващи инвестициите, и преминаване към териториална система на облагане, ще спре вълната от изтичане и може дори да повиши данъчните постъпления. Изследвания на МВФ и примерът на Обединеното Кралство дават сериозно основание да се очаква, че след края на некомпетентното управление на Обама и при избор на президент, умеещ да води диалог с опонентите си, Америка може да подобри бизнес климата и изгледите си за растеж.

Алекс Бърнс

 

Източници:

Matheson, T., Perry, V., & Veung, C. (2013, October). Territorial vs. Worldwide Corporate Taxation: Implications for Developing Countries. Retrieved from International Monetary Fund:https://www.imf.org/external/pubs/ft/wp/2013/wp13205.pdf

Pomerleau, K. (2014, August 20). Corporate Income Tax Rates Around the World, 2014. Retrieved from Tax Foundation: http://taxfoundation.org/article/corporate-income-tax-rates-around-world…

The Economist. (2014, July 26). How to stop the inversion perversion. Retrieved from The Economist: http://www.economist.com/news/leaders/21608751-restricting-companies-mov…

The Economist. (2015, August 15). All my bags are packed. Retrieved from The Economist: http://www.economist.com/news/business/21660986-corporate-americas-tax-d…

The Economist. (2015, August 15). Inverted Logic. Retrieved from The Economist:http://www.economist.com/news/leaders/21660978-tax-inversions-are-sympto…
–––––––––––-
Авторът е студент по икономика на проф. Алекс Токарев в Нортууд Юнивърсити – САЩ

октомври 20, 2015

0 responses on "Капиталите бягат от Социалистическите американски щати "

Leave a Message

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Институт за свободен капитализъм Атлас

Atlas Laissez Faire Institute - ALFIФорма за запитвания:

1 + 2 =
top
Copyright © 2016, Институт за свободен капитализъм "Атлас". При цитиране и препубликуване на статии от сайта позоваването на източника е задължително.
X