Login

Register

FACEBOOKGOOGLE Create an Account
Retrieve Password
Back to login/register

Обективизъм 2.0

Международна конференция по обективизъм

2016, Белвю - Сиатъл, Вашингтон, САЩ
Организатор: Институт Айн Ранд (ARI)

____ 4

 

От 1 до 7 юли 2016 в хотел „Хаят Риджънси Белвю“ в Сиатъл, Вашингтон, се състоя поредната лятна международна конефренция по обективизъм, организирана от Инситута Айн Ранд – САЩ. В нея за първи път участваха членове и партньори на Института за свободен капитализъм Атлас – Калин Манолов, Емил Йорданов и Велин Стефанов.

Добрата новина е, че усилията за разпространение на книгите и идеите на Айн Ранд не са останали незабелязани от обективистката общност. В заключителната си лекция изпълнителният директор на Института Айн Ранд д-р Ярон Брук поименно отбеляза заслугата на българския издател на Айн Ранд и председател на УС на Института за свободен капитализъм Атлас Калин Манолов за популярността на Ранд в България. Според търсачката Гугъл след САЩ идеите на „поетесата на капитализма“ са най-популярни в България.

По общо мнение на участниците конференцията тази година бе ключова за развитието на обективизма. Основен акцент на повечето лекции и разговори в програмата на конференцията, в която взеха участие 500 души от цял свят, бе как нарастващото осъзнаване на значението на Ранд и силата на нейните идеи да се трансформира в движение, което да влияе и променя обществената култура. Участниците нарекоха това движение Обективизъм (2.0).

За да се увеличи тежестта на обективистките идеи в обществото, обективистите трябва да акцентират върху новите, положителни, животворни принципи, които обективизмът предлага. Начинът да се привлекат талантливи, амбициозни, обичащи живота хора в обективисткото движение, е да се изгради по-силна, по-здрава, по-привлекателна обективистка общност. Нейните членове ще са обединени от идеята, че обективизмът е първо и преди всичко философия за живот на Земята. Начинът, по който ще разпространяват идеите на Айн Ранд, ще бъде едновременно интелектуално предизвикателен и забавен, окуражаващ и самокритичен.

„Какво можем да направим сега?“ бе тема и на заключителната лекция на изпълнителния директор на Института Айн Ранд д-р Ярон Брук. Неговата препоръка бе: Учете – живейте – говорете – подкрепяйте! идеите на Ранд. Така ще промените света, както тя е променила вас самите.

Свои курсове на конференцията представиха проф. Тара Смит („Бъди егоист, бъди щастлив“), д-р Хари Бинсуегър („Основи на знанието“, „Знание и реалност“), Сандра Шау, Томас Шуботъм („Разбиране и оценяване на различните форми на изкуството“). Вниманието на участниците приковаха лекциите на  Онкар Гате („Обективистко движение 2.0“),  д-р Андрю Бърнстийн („Герои на капитализма“), д- р Брук и Онкар Гате („Обективизъм и либертарианство“) , и др.

Вечерите бяха изпълнени с опознавателни срещи, курсове по суниг и фокстрот, вечер на талантите. Подобаващо бе отбелязан и националният празник на САЩ – Денят на независимостта 4 юли.

Обективистката коференция през 2017 г. ще се проведе в хотел „Шератон“ в Питсбърг, Пенсилвания.

Галерия

OCON 2016

ARI

Още снимки

юли 14, 2016

0 responses on "Обективизъм 2.0"

Leave a Message

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Институт за свободен капитализъм Атлас

Atlas Laissez Faire Institute - ALFIФорма за запитвания:

9 + 2 =
top
Copyright © 2016, Институт за свободен капитализъм "Атлас". При цитиране и препубликуване на статии от сайта позоваването на източника е задължително.
X