• LOGIN
  • Нямате артикули в количката.

Login

Register

FACEBOOKGOOGLE Create an Account
Retrieve Password
Back to login/register

Кръгла маса „Може ли егоизмът да бъде добродетел?”

Институт за изследване на обществата и знанието (ИИОЗ), БАН, София, 16 март 2016

дискусия бан - 16.03.2016 - 1

Кръглата маса под този надслов се проведе в ИИОЗ със съдействието на проф. д-р Мартин Табаков в качеството му главен редактор на сп. “Философски алтернативи” и  с участието на проф. Андрю Бърнстийн и председателя на УС на  а от страна на Институт за свободен капитализъм “Атлас” Калин Манолов.

Проф. Мартин Табаков посочи, че списание “Философски алтернативи“ се стреми да обхваща и дискусионни теми, и затова той като главен редактор е инициатор на тази дискусия. Проф. Табаков представи своето гледище по темата, като се върна към времето на социализма в България, за да посочи, че в областта на морала тази властваща идеология, въпреки претенциите си за атеистичност, в началото се е придържала по-скоро към християнските принципи, които са и алтруистични, т.е. анти-егоистични.  По-късно режимът излъчил собствен елит от енергични и амбициозни егоисти , които за да демонстрират идеологическата си правоверност, трябвало да лицемерничат, представяйки се за анти-егоисти и алтруисти.

tabalkov
Проф. Мартин Табаков

Проф. Табаков посочи, че в свои трудове той вече е обосновал тезата, че основното противоречие на тази система (и вероятна причина за нейния крах) е това между елитарния характер на естаблишмънта и егалитарната идеология, с която този естаблишмънт оправдава властта си. В България в момента сред професионалните философия има пренебрежително отношение към трудовете на Айн Ранд като към популистки и повърхностни писания, констатира проф. Табаков. Според него такава позиция на титулуваните философи не съответства на тяхната мисия в обществото: те би трябвало философски да оборят това, с което не са съгласни в нейните трудове, а тези философи, които ги намират за ценни, биха могли със своята компетентност да им придадат научен вид.

Калин Манолов представи Институт за свободен капитализъм “Атлас” като организация с мисия, вдъхновена от една основна теза на Айн Ранд:  моралната защита на капитализма. Манолов обяви скорошното създаване на Център по обективизъм в България, който чрез гостуващи лектори ще разпространява идеите на Айн Ранд. След това представи накратко гостуващият проф. Андрю Бърнстийн.

Проф. Бърнстийн обобщава 4 основни тезиса:

    • Важно е да разбираме какво е автентичен егоизъм.
    • Всеки морален кодекс на „саможертва е неморален“.
    • Нашата грижа за другите зависи от нашия егоизъм.
    • Да превръщаш невинни хора в жертви не е морално и не е егоизъм.

 

andrew_ban
проф. Андрю Бърнстийн

Според дефиницията на проф. Бърнстийн “егоизмът е  морален кодекс, който позволява на човек да извлича полза от своите действия”. Основното в теорията на егоизма у Айн Ранд са ценностите. За Айн Ранд ценности са тези неща, които помагат на индивида да изживее пълноценен живот (или това, което философите от древността са наричали “евдемония”). Хората често разбират егоизма в твърде тесен смисъл. Егоизъм е да имаш цветущ, шастлив, пълноценен живот, като работиш усърдно и честно, за да добиеш това, което смяташ за свои ценности. А тези ценности безспорно включват и близки отношения с други хора.

В подкрепа на своя тезис 2 проф. Бърнстийн каза: “Саможертвата е неморална, тъй като един цветущ живот изисква от индивида той да постига своите ценности, а не да се отказва от тях. Според Ранд “саможертва” имаме тогава, когато една по-висока ценност бива пожертвана за по-ниска (или за никаква). Жертвайки ценности, ние не можем да живеем – по този начин можем само да умрем.  

Своят трети тезис проф. Бърнстийн обоснова така: каква доброта има в това ти да очакваш от другия той да пожертва нещо, което цени? Хората постигат напредък чрез рационални постижения, а не чрез лъжа. Моралния кодекс на саможертвата всъщност е радновидност на кодекса на престъпника: „превърни другия в жертва, за да ти е добре на теб”. Правилното мислене е: “Аз не се жертвам за теб и не искам ти да се жертваш за мен”.

Проф. Бърнстийн обобщи: “Егоизмът е морален принцип. Важи за всички. Той е  едно признание, че всяко човешко същество има право да постига своите ценности чрез усърден труд и честност – а не чрез превръщане на другия в жертва, и не чрез жертване на собствените ценности, и не чрез принуждаване другите да се жертват”.

Проф. Ерика Лазарова (ИИОЗ) направи обширно изказване като автор единственото у нас публикувано научно разглеждане на философията на Айн Ранд.  “Аз съм съгласна, че никой никога не бива да бъде жертван, защото ако приемем това, отиваме към тоталитарната държава – но аз не съм съгласна с Айн Ранд, че тоталитарните държави нямат каквато и да било форма на егоизъм. Всъщност, всеки диктатор е завършен егоист”. Според проф. Лазарова, у Айн Ранд липсват традиционните ценности на хуманизма. След това проф. Лазарова възрази срещу тезата на Айн Ранд, че търговията може да бъде универсален подход при отношенията между хората. “За мен честният търговец и кристално чистият комунист са еднакво утопични фигури – и двамата не съществуват в действителността, и никога не са съществували”, изтъкна проф. Лазарова. По-нататък тя посочи, че последователите на Айн Ранд силно преувеличават нейното влияние в обществото, изброявайки редица водещи европейски страни, в които нейните трудове (и идеи) не се приемат добре.

Проф. Бърнстийн не се съгласи, че  диктаторите са егоисти, според него и комунизмът, и нацизмът като идеологии насърчават алтруизма. Алтруизмът е необходимият морален кодекс за всеки тоталитаризъм. А и самият живот на един диктатор не е егоистичен. Всеки диктатор живее в страх, а това не е цветущ живот. Що се отнася докапитализма : само обществата, които са давали най-голяма свобода на индивида, са процъфтявали.

Любомир Сирков (докторант в секцията “Логически системи и модели” на ИИОЗ),  посочи, че самото понятие за “егоизъм” и “личност” има смисъл само в контекста на даденообщество. И затова самото понятие за “егоизъм” има смисъл само дотолкова, доколкото има и “личности”. Най-първите човешки колективи не са се състояли от “личности”,личността е сравнително скорошно “изобретение”, от преди около 10-15 хиляди години.

Накрая проф. Мартин Табаков на шега отбеляза, че ако беше останала в Съветска Русия, Айн Ранд вероятно щеше да бъде вкарана в лагер – но пък може би щеше да напише „Сталин изправя рамене“. Според него единствената алтернатива ан капитализма, ”социализмът”, на практика е пак “капитализъм”, само че “държавен” – т.е. при него към недостатъците на традиционния капитализъм се добавят и недостатъците на бюрократичната държавност.

 

март 16, 2016

0 responses on "Кръгла маса „Може ли егоизмът да бъде добродетел?”"

Leave a Message

Copyright © 2016, Институт за свободен капитализъм "Атлас". При цитиране и препубликуване на статии от сайта позоваването на източника е задължително.
X